Lectia 25 – Reglarea ghiului si a scotei de trapez

Am mai discutat despre aceste reglaje si in alt capitol la lectia nr 9  https://www.windsurfing1.ro/?p=35 Credeam ca e deja bine stiut . Vazand insa ca majoritatea ma intreaba cum sa masoare si la ce inaltime sa monteze ghiul , la ce distanta scota de trapez , am exemplificat vizual , pentru o mai usoara retinere.

Rezumat !  Ceea ce recomand aici nu este regula . Eu , asa imi fac reglajul . Avand in vedere ca palma este oarecum proportionala cu inaltimea , ar trebui ca distanta recomandata de mine sa se potriveasca si la tine . Trebuie sa retii ca  reglajele mele sunt facute pentru a obtine o viteza cat mai mare . Oricum , distantele recomandate sunt puncte de plecare pentru reglajul fin de dupa aceea . Daca doresti un reglaj pentru confort , o poti face in vecinatatea punctelor aflate cu aceasta masurare . Deci : Inaltimea ghiuluiintre 5 si 6 schioape de la baza de catarg in sus . Folosesti 5 schioape pentru un control mai mare  sau 6 ,5 pentru o acceleratie  mai rapida . Atentie ! Cu cat ghiul este mai sus poti fi mai usor aruncat peste vela , daca nu o controlezi bine . Prinderea scotelor de trapez se face masurand 3 schioape pe ghiu , incepand de la catarg . Acolo va fi fixata partea din spate a scotei si la o palma spre catarg partea din fata . Acesta e locul de la care apoi se fac mici corectii de finete  , astfel incat sa poti lua  ambele maini de pe ghiu pentru scurt timp  . Aceasta e setarea pentru o vela freeride medie de 6m . Velele race au curbura mai aproape de catarg si implicit forta de tractiune e si ea in vecinatatea catargului . Daca  simti o forta de tractiune mai mare pe mana de langa catarg , muti putin inspre catarg scota . Daca tractiunea e prea mare pe mana din spate muti in acea directie . Nu exagera insa ! Muta doar cate un centimetru de fiecare data . Nu folsi scote exagerat lungi dar mai ales nu prea scurte . Doar la inceput poate , pentru a deprinde agatarea de carlig . In mod normal ,  la pozitia  ” in picioare ” scota trebuie sa fie langa  carlig . Ar fi bine ca  impingand bazinul  in sus  sa poti agata scota de carligul trapezului .  Trebuie sa dai o mare importanta reglajului inltimii ghiului , a distantei si lungimii scotelor scotelor . Windsurfingul devine sport extrem abia dupa ce te agati in trapez . De acum inainte incep accidentele . Na ca te-am si incurajat putin !

2 Comments on “Lectia 25 – Reglarea ghiului si a scotei de trapez”

  1. Foarte buna lectia, intradevar plecam de la premise gresite.
    Intrebare: putem primi si un slow-motion cu intrarea in foot-traps-uri si cateva explicatii?
    Multumim.

    1. Intrarea in footstraps o voi explica intr-o lectie dedicata acestui subiect cat mai curand . Si voi relua si prinderea in trapez deoarece sunt legate una de alta .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *