Alegerea echipamentului de wingfoil pentru incepatori este o problema pentru orice nou venit in acest frumos sport.
Voi încerca să prezint foarte pe scurt ce trebuie să ajute la început să invete să mărgă pe wingfoil. Sigur ca da, cel mai bine este sa alegi in cunostinta de cauza echipamentului pe care-l vei cumpara, dar asta se intampla dupa mai multe zile de navigare pe wingfoil. Echipamentele mari vor suplini in mare parte tehnica pe care un incepator nu o are.
Un board cat mai mare, iti da siguranta si stabilitatea de care ai nevoie in primele zile. Cu cat mai mare, cu atat mai bine. Vei ajunge de nenumarate ori in apa si urcatul pe placa mica poate consuma enorm de multa energie . O placă mare te readuce repede în poziţia de navigare pentru a continua.
Desigur,dupa ce ai invatat planajul poti la un board cu maxim 30 L mai mare decat greutatea ta. Bordul tau personal va fi insa insa mai mic de atat daca esti avansat, adica 20L sub greutatea ta.
Un foil cu suprafata in jur de 2000 CM2 pentru a ridica la vant slab si viteza mica. Plecarea se face de la 2400 apoi si scade la 1500 si se stabilizeaza la 1100. Tehnica imbunatatita te va face sa folosesti un foil cu suprafata mai mica pentru lift si mai manevrabil la vant si viteza mare. Un foil cu suprafata mare are un profil mai gros si suprafata mare, genereaza viteza mica , ascensiune rapida si manevrare mai lenta.
Inaltimea catargului nu trebuie sa fie prea mica deoarece vei atinge mereu apa, dar nici prea mare. Ideal este in jur de 70cm.
Aripa trebuie sa iti dea cat mai multa putere la vant slab pentru a putea pompa si si ridica pe hidrofoil. Este mai usor si mai sigur decat atunci cand vantul este tare si te copleseste. Aripile sunt de doua profiluri . De wingsurfing pe val si wingfoil pe apa plata. Cele pentru apa plata au rigiditate si putere mai mare si te ajuta mai mult la lift. Pentru început se porneste cu marimile3.5-5m, apoi se poate ajunge la7-9m.
Evident daca vrei sa economisesti banii pe echipamentul de incepator care costa aprozimativ 1500-3000 euro, exista o varianta mai rapida mai sigura si mai ieftina, scoala de wingfoil. Ai asigurate materiale de wingfoil la dimensiunea ta si a vantului din ziua respectiva, securitate si indrumarea necesara pentru a ajunge rapid la zbor deasupra apei. Te va costa in jur de 600 euro un curs de initiere , plus 750 euro un curs de ridicare pe hydrofoil, plus 600 euro 4 zile de inchiriere. Cu un total de 1850 euro ai 8 zile de navigare si satisfactia ca stii sa mergi pe wingfoil. Acestea sunt preturi culese de pe paginile scolilor din toata lumea. Apoi iti poti achizitiona propriul echipament care te va costa mai mult si va avea mai multe componente, pentru toate alurile de vant.
Cel mai bine este sa ceri sfatul unui instructor sau un rider cu experienta care te va consilia in functie de nivelul tau de pregatire .