1) prima ridicare in picioare pe plansa.
2)prima intrare in planaj
3)prima intrare in jibe
4) prima desprinderea de val
……si alte cateva la exersarea figurilor freestyle .
Aceste bariere , la randul lor , ar putea avea si cateva subcategorii dar nu voi insista pe asa ceva aici .
Inca de la initiere , in windsurfing apare prima bariera mentala . Mentinerea echilibrului pe plansa e o mare problema pentru unele persoane . Pur si simplu nu se pot ridica in picioare pe plansa , ramanand cu toate cele patru membre lipite pe aceasta . Am intalnit multe cazuri de acestea . Nu exista decat o singura metoda de depasire a acestei situatii .Tii elevul de o mana pentru a-i da incredere ca esti cu el si nu va pati nimic . Dupa ce a aplicat cateva miscari esentiale de echilibru pe plansa (5 minute ) , ii spui sa repete ultima miscare cu bratele sus . Involuntar va elibera mana ta si va proceda la executarea miscarii cerute . Uneori se va speria usor , cand va constata ca a aplicat de unul sigur . Bariera insa e deja depasita . A capatat suficienta incredere in el pentru a continua de unul singur .
Exercitiile de acomodare cu plansa sunt eseniale inainte de a iesi pe apa cu vela . Sunt miscari banale , dar trebuiesc executate corect . Scopul acestor exercitii e de a invata cum sa controlezi TU plansa in oricare situatie .
Niciodata nu se misca picioarele( talpile ) pe plansa , decat daca doresti sa intorci . Echilibrul se mentine din genunchi si glezne . Picioarele actioneaza asemenea amortizoarelor unei masini ce mentin orizontalitatea acesteia indiferent de denivelarile intalnite .
Talpile se pozitioneaza pe axul longitudinal al plansei . Evitati sa va lasati greutatea pe calcaie . Normal e sa ai o presiune egala pe toata talpa . Dar daca ar fi sa aleg pe ce parte a talpii e mai bine sa apesi , as prefera varfurile degetelor . Controlul echilibrului e mult mai bun pe varfuri decat pe calcaie .
De asemenea , atunci cand trebuie sa ne deplasam pe plansa , o facem usor , fara a muta brusc centrul de greutate de pe un picior pe altul . Plansa e foarte usoara si fuge efectiv de sub noi daca pasim energic .
Ati incercat sa mergeti pe un paddle board ? Pare foarte usor cand te uiti la altul cum merge dar nu e chiar asa . Asta pentru ca trebuie sa actionezi cu forta asupra pagaei fara a te dezechilibra .
Va recomand sa incercati si asa ceva cand nu e vant de windsurfing . E o distractie garantata .Eu la prima iesire nici nu mai stiu de cate ori am cazut . Appropos ! Nu iesiti pentru prima data ca mine , pe o mare cu valuri mari .
De anul acesta am sa aduc la Scoala si cateva planse cu pagae (stand up paddle boards – SUP ).
E un mod placut de agrement si o rampa de lansare spre windsurfing si surfing .