O zi cu vant slab , slab . Ce sa fac ? Sa stau la soare ? Nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu ! Ma balacesc cu placa .
Cand nu e vant suficient pentru planaj , majoritatea ne lamentam si stam pe mal asteptand sa vina zile mai bune . Un mod placut si util de a trece peste aceste pasaje slabe de vant este sa ne jucam cu vela pe apa . Sa manevrezi vela , sa intuiesti directia in care trage , sa urmezi traiectoria impusa de vant . Vantul este motorul , combustibilul in windsurfing . Daca nu ai vant nu poti manevra vela si plansa . Daca reusesti sa o faci cu un vant slab , vei reusi cu atat mai bine la vant puternic .
Profita deci de zilele cu vant slab ( nu spune ca e numai pentru incepatori ) si perfectioneaza-te in manevrarea placii si a velei . Iti stabilesti intai sa inveti perfect o manevra ( o intoarcere sau o eliberare a velei ) si o repeti pana iti iese fara sa faci o gramada de calcule . Vei ajunge in apa de sute de ori stiu ! Caderea nu e atat de grea cum e ridicarea velei . Nimic nu e usor , cu atat mai putin windsurfingul . Repeta deci pana miscarea devine reflex si o poti face uitandu-te inainte si nu la placa sau vela , ca soferul incepator la pedale . Inveti apoi alta figura ( segment de fapt ) si le legi apoi cate doua la inceput si apoi in gruprui de 5,6 ca sa iasa un helitrack sau o desprindere cu helitrack sau desprindere , helitrack plus intoarcerea placii .Este ideal , ca la fiecare figura cu vela sa faci si intoarcera placii simultan sau la final . Absolut toate miscarile intalnite in freestyle apar pe parcursul practicarii windsurfingului in situatii neprevazute pe care le rezolvi fara sa iti dai seama . Multi din noi ( de fapt toti ) facem fara sa vrem figuri de freestyle , atunci cand vantul ne intoarce aiurea vela si instinctiv mutam picioarele pe placa si ne rotim fara sa realizam cum am procedat . Freestyle inseamna sa faci constient multe din figurile pe care oricum le-ai practicat fara voia ta . Pare dificil si crezi ca tu nu vei putea dar nu e asa .
RETINE ! Ai facut deja multe din aceste figuri fara voia ta si nu le-ai contabilizat . Propunerea mea este ca pentru inceput sa exersezi intoarcerile in vant si sub vant pana le faci cu cea mai mare lejeritate . De ce spun asta ? Pentru ca atunci cand te joci cu vela nu trebuie sa te opui vectorului pe care-l impune ea si trebuie sa intorci placa dupa cum cere . Trebuie sa stii ca in proportie de 30-40% din executii sunt improvizatii . Iti propui sa faci o rotire de 360* si poate iesi o intoarcere in vant cu prindere inversa , pe care insa trebuie sa o executi lejer ca si cum asta ti-ai dorit sa iasa . De aceea spuneam ca trebuie sa stapanesti intoarcerea placii in vant si sub vant . Deocamdata nu am sa intru in detalii de executie . Nu asta mi-am propus azi . Important este sa practici . Cu vant bun sau mai putin bun , lucreaza la manvrarea lejera .
Trebuie sa stii ca nu e important daca ajungi sau nu mare alergator , dar trebuie sa mergi sigur si lejer pe picioarele tale . Daca se poate si elegant …………. cu atat mai bine . Restul urmeaza , numai si numai daca ai o baza solida . EXERSEAZA ! Eu o fac de cate ori am ocazia si imi da mari satisfacii .