Site icon Scoala de windsurfing & wingfoil Piccadilly Mamaia

Despre Fina plansei -Lectia 21

Performanta in windsurfing depinde de 2 factori . Cunostintele tale de manevrare si alegerea echipamentului . Fina e o componenta importanta de care trebuie sa tii cont atunci cand iesi pe apa . Mărimea şi modelul finei diferă în funcţie de plăca . Pe masura ce avansezi iti alegi marimea si forma finei in functie de ce stilul practicat si conditiile de navigare  . De val , freestyle , sarituri , freeride , slalom , formula si de alge . Windsurferii avansati au mai multe fine pe care le schimba la aceeasi placa si vela in functie de vant , val si performanta urmarita . In general marimea finei este direct proportionala cu marimea velei .Iar pentru ca pe o placa poti schimba mai multe marimi de vela , trebuie sa schimbi si fina . De asemenea finele la aceleasi dimensiuni au rigiditati diferite . Dar acestea sunt pentru reglaj ultrafin pentru obtinerea unei viteze cat mai mari la slalom si formula .,
Primul reper pentru achizitionarea unei fine este sistemul de prindere al placii ce o ai . In functie de acesta finele sunt :

1. Tuttle Box: Este o fina cu prindere in 2 suruburi intr-o caseta ce are laturile laterale paralele , fixarea se face pe laturile din fata si spate , ce sunt inclinate .Sistemul Tutle Box are 2 variante . Tutle Box si Deep Tutle Box . Cea de a doua dupa cum suna si numele , intra mai adanc in placa , deci are partea de prindere mai inalta . In genere Tutle Box se foloseste la Slalom si Deep Tutle Box la placile formula si sunt din carbon . Acest sistem e considerat cel mai puternic .

2. Power Box: Spre deosebire de finele Tuttle, cu laturile laterale paralele si verticale , acestea au laturile inclinate in toate cele 4 parti si se prind cu un singur surub la mijloc . Se folosesc in general la freeride .

3. US Box: Fina are laturi paralele si drepte pentru a putea fi reglata inainte si inapoi . Fixarea se face pe un canal cu ajutorul unor nuturi laterale si a unui surub cu placuta aflat in fata finei .
4. Trim Box: Prindere cu un surub iar baza finei are un pinten pentru fixare in fata .

Tipurile de prindere sunt specifice stilului de navigare . Tuttle box-Slalom , US Box- Val , Power Box -Freeride sau freestyle . US Box permite reglaj inainte sau inapoi a finei .


trong> cm = lungime fina
pentru placi freeride mai mari de 110 L >>>> Marimea velei X 5 +4 cm = lungime fina
pentru Freestyle si valuri , placa 75-100L >>> Marimea velei X 5 = lungime fina
la vele de peste 9 m placa formula >>>> 70 cm

Ajustari fine

In genereal se procedeaza la schimbarea finei cu una mai lunga atunci cand : __ai dificultati la intrarea in planaj ,__Nu poti urca suficient in vant ,__ intri usor si des in spinn out , __plansa are tendinta de rasturnare in bordul opus , __mentii greu directia plansei , __ scade mult viteza in golurile de vant  .

Alegi o fina mai mica daca :__placa urca prea mult in vant __vantul e prea tare si efortul in maini e mare ,__placa tinde sa sara din apa , __ai probleme cu sprijinul egal si echilibrat , al ambelor picioare pe placa , __ai probleme la intrarea in jibe (placa tinzand sa mearga tot inainte), __e dificil sa controlezi curba in jibe .  Totdeauna fina se coreleaza cu placa si vela . Totusi la aceeasi placa si vela , se schimba fina  , alegand o alta cu 2-4 cm mai mica sau mai mare daca apare una din situatiile expuse mai sus .Eu totdeauna prefer sa pun o fina mai mica atunci cand se intareste vantul , fara a renunta la nici un centimetru de vela .

Alegerea finei in functie de tipul plasei , latimea si litrajul acesteia o gasesti in tabelele de mai jos.  La formula si slalom functie de latimea plansei , iar la freestyle si wave functie de litraj . In fiecare caseta sunt 3 dimensiuni . Cele 2 negre de sus sunt limitele acceptate si cea rosie de jos e dimensiunea recomandata . Voi alegeti !

Exit mobile version