Planajul este generat de un vant suficient de puternic in vela si incepe odata cu desprinderea plansei de apa in proportie de minim 50% . Se genereaza o acceleratie progresiva pe masura ce suprafata de frecare intre apa si plansa se diminueaza . Aceasta permite windsurferului sa mute picioarele mai in spate si implicit sa inchida vela mai mult peste el . Din acest moment greutatea corpului este preluata de vela ( ca la deltaplan) si pentru ca picioarele nu mai au presiune pe plansa trebuiesc introduse in footstrapsuri . Din acest moment controlul directiei se bazeaza majoritar pe picioare , cu care se vireaza plansa in vant sau sub vant .Vela ramanand permanent in aceeasi pozitie fata de vant .
In continuare windsurferul are grija sa mentina planajul (atunci cand e vant slab) sau sa accelereze la maxim transformand puterea vantului in viteza .
Pentru a deprinde tehnica planajului e nevoie de multa experienta acumulata pe parcursul a multor ani de navigatie . La Academia de windsurfing progresul e mai rapid si cu efort mult mai mic . Pentru a ajunge in pozitia de planaj ai nevoie de vant suficient si de multe ore de navigatie , conditii pe care in mod natural nu le gasi atunci cand dorim . Pe simulatorul de la sol se poate practica oricand planajul cu rezultate rapide si excelente pe apa . Conditiile sunt asemanatoare cu cele optime pe apa .