Site icon Scoala de windsurfing & wingfoil Piccadilly Mamaia

Planajul

  Planajul in windsurfing reprezinta dorinta tuturor windsurferilor , avansati sau incepatori . Cei avansati isi doresc vant suficient pentru a intra in planaj iar incepatorii vor sa invete sa planeze ca si  cei avansati . Ce e planajul si cum se manifesta ?  De nenumarate ori windsurferi incepatori   mi-au spus cand au revenit la mal ca au intrat in planaj .  Evident ca eu vad tot ce se petrece pe apa si nu mi-ar fi scapat ” evenimentul ” intrarii in planaj . Majoritatea confunda teama indusa de adrenalina la o accelerare mai mare  cu planajul .

Planajul este generat de un vant suficient de puternic in vela si incepe odata cu desprinderea plansei de apa in proportie de minim 50% . Se  genereaza o acceleratie progresiva pe masura ce suprafata de frecare intre apa si plansa se diminueaza . Aceasta  permite windsurferului sa mute picioarele mai in spate si implicit sa inchida vela mai mult peste el . Din acest moment greutatea corpului este preluata de vela ( ca la deltaplan) si pentru ca picioarele nu mai au presiune pe plansa trebuiesc introduse in footstrapsuri . Din acest moment controlul directiei se bazeaza majoritar pe picioare ,  cu care se vireaza  plansa in vant sau sub vant .Vela ramanand permanent in aceeasi pozitie fata de vant .

In continuare windsurferul are grija sa mentina planajul (atunci cand e vant slab) sau sa accelereze la maxim  transformand puterea vantului in viteza .

Pentru a deprinde tehnica planajului e nevoie de multa experienta acumulata pe parcursul a multor ani de navigatie .  La Academia de windsurfing progresul e mai rapid si cu efort mult mai mic . Pentru a ajunge in pozitia de planaj ai nevoie de vant suficient si de multe ore de navigatie , conditii pe care in mod natural nu le gasi atunci cand dorim . Pe simulatorul de la sol se poate practica oricand planajul cu rezultate rapide si excelente pe apa . Conditiile sunt asemanatoare cu cele optime pe apa .

Exit mobile version