Un exemplu relevant este ridicarea velei din apa . Incepatorul foloseste deseori aceasta miscare din cauza ca ajunge in mod repetat in apa . Asta e partea cea mai grea a windsurfingului si daca nu executam corect ridicarea velei ajungem rapid la extenuare fizica . Deci cum se procedeaza ?
1) Te asezi pe plansa cu spatele la vant . Pozitionezi talpile picioarelor de o parte si de cealalta a catargului , cat mai aproape de acesta , la distanta egala sau chiar lipite de el . Cu cat departezi mai mult picioarele de catarg , exista tendinta de rotire necontrolata a plansei .
2) Prinzi scota de ridicare a velei . Ai grija cand o cauti sa nu bagi mana intre catarg si plansa . Datorita miscarii valurilor iti poti prinde mana sub catarg si e dureros . Cauti scota de ridicare numai in afara plansei .
3) Dupa ce ai prins scota , stai ghemuit cu picioarele stranse sub tine , muti mainile pe ea pana nu mai ai trunchiul aplecat . Umerii trasi pe spate , bratele perfect intinse in prelungirea scotei . Astfel eviti incordarea muschilor , consumul inutil de energie si durerile musculare de dupa sesiunea de windsurfing.
4) Te lasi usor pe spate si impingi puternic dar lent in picioare . In acest mod se foloseste doar forta picioarelor (mult mai puternice decat bratele ) pentru smulgerea velei din apa . Nu trebuie sa te grabesti pentru a da timp velei sa se elibereze din apa si a nu te dezechilibra cand a iesit complet din apa .Repet din nou : RAMAI CU BRATELE INTINSE .
5) Dupa ce ai ajuns in picioare , ramai cu bratele intinse , pozitionezi vela perpendicular pe plansa (la 90 grade ). Aceasta se realizeaza prin miscarea bratelor intinse spre stanga sau dreapta ta . Aceasta miscare va pozitiona de fapt plansa perpendicular pe vant . Umerii trasi spre spate , corpul trebuie sa fie intins si sa formeze un V cu catargul pentru un echilibru corect .
6) Acum recuperezi scota de ridicare cu ajutorul bratelor aducand catargul aproape de verticala .
Trebuie retinut ca miscarile inutile si folosirea fara rost a muschilor sunt generatoare de consum energetic . In situatiile cu vant si val puternic , dupa mai multe incercari esuate de ridicare esti epuizat si nu stii ce sa mai faci pentru a ridica vela si a ajunge la mal .
Retine ! Incet si calm , respiri lung si profund . Faci miscarile in ordinea descrisa , fractionat cu pauza scurte intre ele . Graba te arunca iar in apa . Scoate incet si cursiv vela din apa fara a strange bratele si fara a fi aplecat cand te ridici. Daca esti aplecat tot efortul va reveni muschilor spatelui si vei avea dureri ingrozitoare . Folosete doar muschii picioarelor . Pozitioneaza calm vela perpendicular pe plansa si ramai un pic in aceasta pozitie in echilibru pentru a regla respiratia si a te pregati pentru prindera velei . Pentru mai multa stabilitate tine genunchii usoar flexati . Abia dupa aceasta recuperezi scota , te muti in spatele catargului si pleci .