Citind ce a scris unul din prietenii nostri pe Forum am dat iama-n tastatura sa fac urmatoarea lamurire . In tara noastra vantul este slab spre mediu si cere placi cat mai late, cu fina dreapta si lunga , pentru o accelerare rapida . Adica : profita repede de orice pala de vant sa intri in planaj ! Trebuie sa ai initial o plansa cu un volum > 60L fata de greutatea ta . PUNCT. Apoi una cu 35L mai mare decat greutatea ta ( cea mai lata ce o gasesti) . Abia ultima plansa ce o cumperi va fi una FREERIDE . Multi , extaziati de denumirea asta ce te duce cu gandul la o masina sport , la zbenguiala pe apa , se reped sa o ia de la inceput . La fel ca si o masina sport insa , are nevoie de motor puternic . In winsurfing motorul este vantul . Abia cand avem vant suficient si chiar mai mult decat ne trebuie , folosim plansa si vela freeride . Sunt mai usoare si mai lejer de manevrat . La vant slab insa nu vei intra in planaj din cauza latimii mai mici ( cu aprox.10 cm decat cele de slalom) si nu vei ajunge la locul din care ai plecat din cauza finei (cu prindere power box) din plastic , scurta si curbata spre spate . O recunosti dupa prinderea cu un singur surub . Curbura finei , muta mult in spate , punctul de presiune in apa , ceea ce va duce la o deriva marita . La asta contribuie si deformarea finei din cauza materialului mai slab . OK ! Daca ai vant suficient si bani in buzunar , abia atunci iti iei si o a doua plansa freeryde . Atentie insa ! Ea trebuie sa fie mai mica in litraj decat toate celelalte . Altfel strici banii in zadar si iti iei dublura la ce ai . Volumul ei va fi deci cu 20L mai mare decat greutatea corporala . Numai asa vei putea avea o placa ce iti va arata bucuria zbenguirii pe apa . Eu ma dau cu plansa freeride de 105-115 L la o greutate de 97Kg . Asta insa , numai pe vant tare . Rar la noi si mai mult la Alacati . Aceasta placa , e un fel de masina decapotabila ce o folosesti foarte rar , in special in tara noastra unde vantul e maui slab . Comprendere ?
Aceasta este placa mea freeride 115 L cu vela aferenta de 8m. Iata cum stie ea sa mearga la noi in tara , in cea mai mare parte a timpului . De fapt ma-am dat 3 ore , vantul a cazut , s-a epuizat… “combustibilul “. Iar aici isi arata talentul .
o mica corectie aici, tutle, corect este de fapt tuttle, este tipul de box al finei si nu fina propiuzisa, este un tip de box folosit in special de starboard si vine in doua “flavor’uri” standard si deep, deep tuttle este folosita in special pt racing fins de dimensiuni mari unde ai nevoie de o baza puternica care sa nu crape sub solicitarile create de o fina foarte lunga; mai multe detalii despre tipurile de fin box gasitzi aici:
http://www.boards.co.uk/articles/index.asp?ID_A=35&article_type=17
windkokopelli
hmmm… imi pare rau daca te’a deranjat comment’ul meu despre fine si fin box’uri; vad ca ai decis sa il stergi, imi cer scuze, am incercat doar sa ajut si sa corectez o mica inadvertentza, am prieteni care iti citesc tutorialele si incearca sa invetze conceptele, termeni si tehnicile de windsurf din tutorialele tale; as fi trimis un email dar nu am gasit nici o adresa de email pe site, my bad, ai adresa mea de email atasata la acest post daca crezi ca pot sa ajut cu ceva info trimite’mi un mail
mersi:)>-
salut !
Nu ma deranjeaza nici un comentariu ! Din contra . Astept orice sugestie sau corectura . Nu am sters nimic . Doar ca nu am intrat de 2 zile pe net si nu am putut da acceptul de publicare . Aresa mea de mail o afli la la : “despre mine” . https://www.windsurfing1.ro/?page_id=566 Referitor la fine , eu incerc sa ma pun in locul celor ce nu stiu pre multe despre windsurfing si evit sa intru in prea multe amanunte pentru a nu deruta si mai mult cititorul . Daca privesti generic poti denumi asa finele respective, pentru a le deosebi de celelalte ( indiferent de la ce vine denumirea ) . De altfel…..ma refeream la “genul de fine ce le regasesti pe astfel de planse si atat . Dar daca suntem catolici …. si ne referim la tipul de prindere , iti dau dreptate 100% .
Astept in continuare comentariile tale .
Cu bine !
scuze, se pare ca am gresit, commentul e tot acolo, hmmmm… se poate sa fie caching’ul de la browserul meu 🙁 , oricum oferta ramane deschisa, am adunat ceva informatii in ultimi ani plus ceva dvd’uri cu si despre windsurf, poate o sa iti fie de folos in cadrul scoli de windsurf:)