Am sa enumar acum , ceea ce iti trebuie la windsurfing , pentru a sta pe apa timp indelungat fara sa tremuri . Pentru vremea rece sau cand numai apa e rece (la mare si vara apa este foarte rece in larg) recomand un costum intreg de neopren de 5mm . Mai gros ingreuneaza miscarea iar mai subtire nu mentine suficient caldura . Atentie cand cumperi costumul ! El trebuie sa fie cauciucat , cel putin pe piept si pe spate , ca sa nu simti vantul . Nu prea conteaza firma . Nel Pryde totusi au cusaturi durabile si merita pretul .
Pentru timp normal de vara sunt costumele de neopren scurte si groase de 3mm . Ca si varianta exista pantalon scurt de neopren de 3mm la care adaugi o bluza de licra cu neopren . Eu recomand pentru zilele toride de vara , un sort de apa si o bluza licra alba cu maneca lunga . DE ce ? pentru a nu re bronza cu dunga pe picior si pe brat , si pe ntru a te simti racorit . Cracul la sort flutura si nu lasa urma dreapta pe picior ca pantalonul de neopren . Bluza alba de licra isi face treaba pentru care e conceputa , adica protejeaza UV si nu vei simti decat racoarea vantului .
Incaltamintea ,( pentru cei ce poarta ) trebuie sa fie usoara si bine ajustata pe picior sa nu te incurce atunci cand intri in strapsuri .
Sunt mai multe feluri de pantofi . Cu deget si fara , lungi scurti si medii . Cei mai practici sunt cei medii , dar urmariti sa fie dotati cu bareta de strangere peste glezna . Asta ajuta la mentinerea lor nemiscata pe picior , evitand jocul atunci cand impingi in plansa . Si pantiful scurt e placut , dar daca nu e ajustat bine la calcai risti sa fii descaltat cand atingi apa cu calcailul (tocmai cand vrei sa bagi piciorul in straps) . Nu recomand de loc , acei pantofi din neopren cu talpa groasa . Ei sunt de scafandru . Nu vei simti placa sub picioare si foarte greu vei folosi strapsurile din cauza circumferintei mai a piciorului . Auuuu ! Sa nu uit ! De asemenea , evita pantoful cu deget . Eu m-am pacalit . Vei avea o permanenta durere provocata de cauciucul ce separa degetul si la intrarea in strapsuri , acel deget singur , o ia de obicei pe alaturi . Inchipuieste-ti ce simti atunci . Deci … fara deget .
Manusile te pot feri de basici in palme , dar nu si de bataturi . Ele se vor forma oricum daca strangi prea tare de ghiu . Manusile creeaza si un discomfort , deoarece maresc diametrul ghiului cu grosimea lor si cu cutele ce le fac . Daca insa folosesti , ia de cele mai subtiri si fara degete .Daca te dai iarna ……cele mai groase si intregi . Oricum vei ingheta . Pentru ca a venit vorba de iarna , iti trebuie si o cagula pentru cap . Cea mai subtire si cu gauri la ureche . Multi iau fara gauri . E de rau , iti spun ! Intra apa si nu mai iese . Trebuie sa stii tot timpul ca neoprenul permite apei sa intre , retinand un strat de apa , apropiat de temperatura corpului , ce creeaza un tampon fata de exterior . Exista si costume uscate , dar ele se folosesc prea putin . Nu cred ca doresti nici sa mori de cald intr-un costum , la efortul facut pe placa .
Ce ar mai fi ? Ochelarii ! Eu folosesc ochelari si pe timp de ploaie , si mai ales atunci . Nici nu iti dai seama ce importanti sunt . La viteza mare , botul plansei loveste valul , aruncand cu putere apa . O parte din aceasta iti e aruncata pe fata . Nu numai ca vine cu putere din cauza vitezei lovindu-te , dar mai trebuie sa clipesti apoi cateva secunde sa iasa apa din ochi . Cu ochelarii nu ai problema asta ce apare si cand ploua . Nu mai spun nimic de protectia UV ce o asigura . Trebuie deci sa ai o pereche de ochelari usori si bine ajustati fata ( ca si la schi) , legati cu un snur elastic pe cap (eventual asigurati de fermoarul neoprenului ) Nici nu mai stiu cate perchi de ochelari am pierdut . Nu strica deci bani aiurea pe ochelari de fitze , ca nu au viata lunga .