E bine de stiut ca nu toate apele pe care navigam sunt la fel de bune pentru windsurfing sau yachting . Ma voi referi aici la salinitate .
Salinitatea mai mare a apei face ca orice corp scufundat in apa sa pluteasca mai usor . Asta pentru ca salinitatea mareste densitatea apei . Iar densitatea reprezinta masa unitatii de volum . Dupa cum spunea amicul Arhimede : un corp scufundat într-un fluid , este împins de jos în sus, cu o forţă egală cu greutatea volumului de fluid dezlocuit . Deci cu cat creste greutatea volumului de lichid dezlocuit , creste si forta de impingere , de jos in sus . Daca nu ma credeti pe mine , intrebati-o pe bunica , de ce verifica saramura pentru muraturi pana plueste oul .
Acum sa ne referim strict la apele prin care navigăm .
Lacurile cu izvoare de apa au cea mai mica salinitate , aproape nesemnificativa si se numesc lacuri cu apa dulce . Siutghiol din Mamaia spre exemplu , e un lac cu apa dulce .
Pe treapta urmatoare se afla Marea Neagra ce are o salinitate de 18 -22 %0 (la mie ) in larg iar in zona litorala are abia 7-12%0 . E cu mult mai putin salina decat restul marilor sau oceanelor , care au 24-38%0. Asta pentru ca e o mare inchisa cu suprafata relativ mica in care se revarsa multe fluvii si rauri . Dunărea, Nistrul, Niprul, Cubanul, Bugul de Sud , Enige, Scaria, Ieşil-Irmac, Chizil-Irmac,Rion , Coruh. Salinitatea mica permite inghetul la mal in iernile geroase .
Marea Egee are o salinitate de 38%0 . E locul unde ne dam noi la Alacati . Atentie ! La Gokceada salinitatea e mai mica din cauza ca acolo se face legatura cu Marea Marmara ce e doar cu 2,2% mai salina decat Marea Neagra .
Marea Mediterana 38%0 , Marea Caraibelor 36%0, Marea Adriatica 36 %0 .
Acestea sunt cateva din zonele in care se afla spoturile de windsurfing .
Cand navigi pe o apa cu salinitate mai mare e ca si cum ai avea o plansa cu volum marit . Dar nu numai asta e marele avantaj . Faptul ca placa ara un volum mai mic scufundat in apa , micsoreaza frecarea si implicit rezistenta la inaintare . Aceeasi situatie o intalnim si la yachting unde o coca cu suprafata de frecare mai mica inainteaz mai rapid . Astfel mergem cu viteza mai mare ( la aceeasi viteza a vantului ) , iar in vela simtim o forta mai mica . Eu la Alacati inlocuiesc plansa de 125L cu una de 115 la aceleasi conditii de vant si cu aceeasi vela . Asa se explica de ce mergem atat de bine cu windsurful la Alacati , Gokceada sau pe coastele sudice ale Frantei , Spaniei sau in Caraibe .
Retine ! E la fel ca la inot . In apa dulce trebuie sa dai din maini si din picioare pentru a pluti iar in apa sarata e suficient sa stai nemiscat . Cand aveam 6 ani nu stiam sa inot , dar eram tare mandru ca puteam sa fac pluta pe spate pe Techirghiol .
Salinitatea cea mai mare o are Marea Moarta 280- 330 %0 fapt pentru care nu are fauna . Marea Rosie 41%0 care are de altfel si cea mai mare temperatura . In Romania avem lacul Techirghiol , care cu o salinitate de 65 – 80 %0 , care ocupa un loc fruntas intre toate apele navigabile de pe tot globul . Techirghiol are apa excelenta pentru windsurfing si yachting . Manervrele sunt mai rapide si viteza de deplasare mai mare .
Valurile sunt nelipsite pe apele cu vant . Afla cum se produc ele AICI .