Bariera mentala 1

echilibruIn windsurfing exista cateva “praguri” mentale ce trebuiesc depasite pentru a avansa si ele apar de obicei la :
1) prima ridicare in picioare pe plansa.
2)prima intrare in planaj
3)prima intrare in jibe
4) prima desprinderea de val
……si alte cateva la exersarea figurilor freestyle .
Aceste bariere , la randul lor , ar putea avea si cateva subcategorii dar nu voi insista pe asa ceva aici .
Inca de la initiere , in windsurfing apare  prima bariera mentala . Mentinerea echilibrului pe plansa e o mare problema pentru unele persoane . Pur si simplu nu se pot ridica in picioare pe plansa , ramanand cu toate cele patru membre lipite pe aceasta . Am intalnit multe cazuri de acestea . Nu exista decat o singura metoda de depasire a acestei situatii .Tii elevul de o mana pentru a-i da incredere ca esti cu el si nu va pati nimic . Dupa ce a aplicat cateva miscari esentiale de echilibru pe plansa (5 minute ) , ii spui sa repete ultima miscare cu bratele sus . Involuntar va elibera mana ta si va proceda la executarea miscarii cerute . Uneori se va speria usor , cand va constata ca a aplicat de unul sigur . Bariera insa e deja depasita . A capatat suficienta  incredere in el pentru a continua de unul singur .

Exercitiile de acomodare cu plansa sunt eseniale inainte de a iesi pe apa cu vela . Sunt miscari banale , dar trebuiesc executate corect . Scopul acestor exercitii e de a invata cum sa controlezi TU plansa   in oricare situatie .

interzisLa urcarea pe plansa apare o problema generata de prinderea cu mainile de bordul opus si tragerea acestuia pentru a te ridica . Plansa fiind mult mai usoara decat tine se va rasturna .  Preseaza cu  palmele pe centrul plansei si ridica burta pe plansa . Ridici apoi un genunchi pe plansa si concomitent presezi cu palma mainii pe bordul opus echilibrand plansa .

interzisExista tendinta gresita de aplecare a corpului spre fata sau spate , la fiecare dezechilibrare . Aceasta miscare duce la mutarea rapida a unui picior si automat la rasturnarea plansei .
Niciodata nu se misca picioarele( talpile ) pe plansa , decat daca doresti sa intorci . Echilibrul se mentine din genunchi si glezne . Picioarele actioneaza asemenea amortizoarelor unei masini ce mentin orizontalitatea acesteia indiferent de denivelarile intalnite .

Talpile se pozitioneaza pe axul longitudinal al plansei . Evitati sa va lasati greutatea pe calcaie . Normal e sa ai o presiune egala pe toata talpa . Dar daca ar fi sa aleg pe ce parte a talpii e mai bine sa apesi , as prefera varfurile degetelor . Controlul echilibrului e mult mai bun pe varfuri decat pe calcaie .
De asemenea , atunci cand trebuie sa ne deplasam pe plansa , o facem usor , fara a muta brusc centrul de greutate de pe un picior pe altul . Plansa e foarte usoara si fuge efectiv de sub noi daca pasim energic .

paddleboard1

Ati incercat sa mergeti pe un paddle board ? Pare foarte usor cand te uiti la altul cum merge dar nu e chiar asa . Asta pentru ca trebuie sa actionezi cu forta asupra pagaei fara a te dezechilibra .
Va recomand sa incercati si asa ceva cand nu e vant de windsurfing . E o distractie garantata .Eu la prima iesire nici nu mai stiu de cate ori am cazut . Appropos ! Nu iesiti pentru prima data ca mine , pe o mare cu valuri mari .
De anul acesta am sa aduc la Scoala si cateva planse cu pagae (stand up paddle boards – SUP ).

E un mod placut de agrement si o rampa de lansare spre windsurfing si surfing .

5 Comments on “Bariera mentala 1”

  1. SUP sunt extraordinare atunci cand nu bate vantul, am avut ocazia sa le incerc anul asta in Cabarete in zilele cand nu a batut vantul si pot sa spun ca nu doar mi-a imbunatatzit echilibrul pe o placa dar cu SUP’ul am ajuns si in apropierea valurilor din larg si am putut incerca sa prind un val si sa il calaresc ca la surfing…sincer nu am reusit niciodata sa accelerez placa la viteza valului asa ca am ramas pe langa ele in majoritatea cazurilor, in schimb cand sa pornit vantul si am sarit pe windsurf am folosit tot cea ce am incercat si vazut in SUP si dintr-o data wave riding’ul a inceput sa aibe sens…

  2. O placa de SUP are vre-o 15 kg si e prea lunga ca sa o impinga valul. Trebuie sa-i dai un impuls cu o milisecunda inainte de a ajunge valul la coada ei.Sincronizarea trebuie sa fie perfecta,altfel,ori se rastoarna placa,ori trece valul pe sub ea si ramai de carutza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *