Valurile fac parte integranta din peisajul si conditiile in care ne desfasuram activitatea preferata . Ele sunt foarte importante in navigatie , te pot ajuta sau incurca , depinde cum le abordezi si cat de mult stii despre ele . Indiferent ca esti windsurfer , surfer , kiter , navigator pe o ambarcatiune cu vele sau cu motor valul te trateaza la fel si trebuie sa tii permanent cont de el . Este o forma de energie deosebit de puternica pe care e bine sa o folosim in favoarea noastra . Surferii sunt primii care trateaza cu importanta cuvenita valul si energia lui pentru ca e sursa si mediul lor de deplasare .Ei nu pot exista decat impreuna cu valul si de aceea trebuie sa-l cunoasca , sa-l foloseasca , sa-l respecte , sa-l iubeasca .
Valul este o forma de energie provocata de vant , prietenul windsurferilor si kiterilor . Deci unde-i vant va fi si val . O furtuna in larg genereaza valuri mari , puterea si durata vantului din largul marii fiind direct proportionala cu marimea valurilor . Frecarea aerului de suprafata apei transfera acesteia o parte din energia vantului . Se formeaza asa numitele CHOP-uri , valuri mici si neregulate cu miscari haotice . Sunt valurile care ne deranjeaza cel mai mult pe noi windsurferi si kiteri iar pe surferi nu-i ajuta deloc . In continuare daca vantul dureaza , valurile se unesc , valurile mai mari le inghit pe cele mici si se ordoneaza pe directia vantului indepartandu-se de zona de formare .Pe masura cresterii pe inaltime a valurilor se mareste si distanta ce le separa , adica lungimea de unda . Se formeaza astfel valuri curate , cu lungime de unda mare , selectate de durata si distanta mare de deplasare . Aceste valuri sunt diferite de cele scurte generate de un vant puternic si de scurta durata initiat de un front atmosferic din apropierea plajelor . Pe masura ce se apropie de mal si adancimea apei scade valul se loveste de fund si incepe procesul de inaltare , urmata de rasturnare care ne face pe noi sa vedem valurile de la tarm . Cand adancimea apei este mai mica decat jumatatea lungimii de unda valul incepe sa se inalte pana incepe rostogolirea . Acum potentialul energetic al undei se transforma in energie cinetica vizibila ochiului nostru . Miscarea valurilor este mai bine perceputa vizual abia cand ele incep sa se rostogoleasca .Valurile nu transporta apa dintr-un loc in altul , ele trasmit energia acumulata .
Pentru a simplifica , ne putem inchipui unda de larg asemeni unui balon plin cu ulei ce inainteaza spre mal . Balonul are diametrul egal cu lungimea de unda , jumatate e in apa iar jumatate afara . Cand loveste fundul apei balonul se deformeaza si din cerc devine oval , se micsoreaza grosimea si creste inaltimea . Frecarea de fundul solid franeaza baza si face ca varful sa se aplece inainte si in final sa cada . Mingea noastra va arata ca un bob de fasole care se apleaca inainte pana se rostogoleste .
Energia cinetica a valurilor este ceea ce ne face noua placere sau uneori necazuri atunci cand nu o abordam asa cum trebuie .
Insulele vulcanice au praguri submarine formate de revarsarea lavei in apa , ce formeaza valuri excelente . Mareea este de asemenea un factor ce amplifica valurile .